Bilgi Teknolojileri Nedir? Büyük Veri Nedir? Yapay Zekanın Hayatımıza Etkileri Ve Geleceğin Meslekleri

 Bilgi teknolojisi bilgiyi üreten , toplayan , biriktiren , işleten yayılması ve korunmasını sağlayan araçlardır.Modern çağın getirdiği karmaşa ve yoğunluğunda bireylerin ve insanların hayatlarını kolaylaştırması ve yaşadığımız çağa ayak uydurması için bilgi teknolojisinden faydalanırız.İnternet teknolojisinin her eve iş yerine girmesi ile iletişim teknolojisine kolaylık sağlanmaktadır.Bilgilerin ve verilerin bilgisayar ortamında saklanması , kullanılması , korunması ve yayılması bu sayede mümkündür.Bilgi elde etmenin en kolay ve hızlı yolu internet ortamıdır.Kişilerin birbirleri ile hızlı iletişime geçmesi mesaj ve E-mail yoluyla anında bilgi alışverişi anlamını taşımaktadır.Teknolojinin  gelişmesi ve ilerleme kaydetmesi ile birlikte, bilgisayar üzerinden kolayca saklanması ve korunması mümkündür.



Bilgi teknolojilerinin ilk adımı olarak video kamera, televizyon ve uydu sistemleri olarak söyleyebiliriz.Bu iletişim ve bilgi amaçlarını takiben her türlü bilgiyi tam donanımlı olarak bünyesinde barındıran, olmazsa olmaz bilgisayar olarak belirleyebiliriz.Birçok bilgiyi kullanarak sorunları çözme konusunda yeterli donanıma sahip olmaktadır.Bilgisayar günümüzde fabrika ve kurumlarda elle yapılamayacak kadar büyük işleri otomatik olarak çözmektedir.


GELECEĞİN MESLEKLERİ

Yazılım Evangelistleri:

Dijitallik,günümüzde neredeyse tüm mesleklerin faydalandığı ve içerisinde barındırdıkları bir kavramdır.Bugün sayıları ülkemizde az da olsa gelecekte şirketlerle yazılımcılar arasında  koordinasyonu sağlama , şirketlerin dijital dünyada doğru stratejileri geliştirme hususunda yol gösterme görevlerini üstlenecek yazılım evangelistlerine ihtiyaçları da artış gösterecek. 

Geriatri ve Gerontoloji Uzmanları:

Geleceğin meslekleri içerisinde yerini asla kaybetmeyecek bir meslek varsa o da kuşkusuz geriatri ve gerontoloji uzmanıdır.İnsan ömrünün her geçen yıl  artması , daha uzun ömürlü yaşam için çalışmaların yoğunlaşması, önümüzdeki yıllarda yaşlı nüfusunda bir patlama yaşanmasını öngördü. Yaşam koşullarının iyileştirilmesi gibi onlarca alanda hizmet verecek olacak geriatri ve gerontoloji uzmanlarına fazlasıyla ihtiyaç duyulacaktır.

Şehir Planlayıcısı:

Artan nüfus ile birlikte sürekli değişen ve gelişen şehirleşmenin de belli bir düzene ve kaos yaratmayacak bir yapıya getirilmesine olan ihtiyaç her geçen gün artıyor.

YAPAY ZEKANIN HAYATIMIZDAKİ YERİ VE ETKİLERİ

Yapay zeka,bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme faaliyetidir.Yapay zeka çalışmaları genellikle insanın düşünme yöntemlerini analiz ederek bunların benzeri yapay yönergeleri geliştirmeye yöneliktir.

Bir bakış açısına göre , programlanmış bir bilgisayarın düşünme girişimi gibi görünse de bu tanımlar günümüzde hızla değişmekte, öğrenebilen ve gelecekte insan zekasından bağımsız gelişebilecek bir yapay zeka kavramına doğru yeni yönelimler oluşmaktadır.Bu yönelim insanın evreni ve doğayı anlama çabasında kendisine yardımcı olabilecek belki de kendisinden daha zeki , insan ötesi varlıklar  meydana getirme düşünün ürünüdür.




YAPAY ZEKANIN EĞİTİME ETKİSİ

Yapay zekanın eğitim alanına en önemli etkisi kişiselleştirilmiş bir eğitim fırsatı sunması olacaktır.1870 yıllarında endüstri devrimi etkisiyle oluşan "fabrika modeli" okul sisteminde pek bir şey değişmedi.Bir sınıf dolusu öğrenciye aynı içeriği, aynı hızda ve aynı sorularla sunuyoruz.

Milyonlarca çocuk ve genç bu sistemde başarısız olup geride kalıyor.Özellikle ortalama öğrenci-öğretmen oranının çok yüksek olduğu Afrika ve Güneydoğu Asya bölgelerinde bir öğretmen 40-50 çocuğa yetişmeye çalışırken doğal olarak eğitim kalitesi düşüyor.Yapay zekanın desteklediği eğitim araçlarında ise her birey kendi bilgi seviyesi ve ilgisine göre değerlendirilerek  buna göre içerikleri öğreniyor ve bilgileri daha derinden öğrenmesi sağlanmaya çalışılıyor.


BÜYÜK VERİ NEDİR?

Büyük veri ; toplumsal medya paylaşımları , ağ günlükleri , bloglar , fotoğraf , video , log dosyaları gibi değişik kaynaklardan  toparlanan tüm verinin , algılanabilir ve işlenebilir biçimde dönüştürülmüş biçimine denir.Olageldiği gibi ilişkisel  veri tabanlarında tutulan yapısal verinin dışında kalan, son dönemlere dek çok da kullanılmayan, yapısal olmayan veri yığınıdır.Artık yıkılmış olan yaygın bilişimci görüşüne göre yapısal olmayan veri değersizdi ama büyük veri bize bir şey gösterdi o da günümüzdeki bilgi çöplüğü diye adlandırılan olgudan muazzam derecede önemli,kullanılabilir, yararlı yani çöplükten hazine çıkmasına neden olan yegane sistemdir.Büyük veri;web sunucularının logları , internet istatistikleri , sosyal medya yayınları , mikro bloglar , iklim algılayıcıları ve benzer sensörden gelen bilgiler GSM operatörlerinden elde edilen arama kayıtları gibi büyük sayıda bilgiden oluşuyor.



BÜYÜK VERİNİN ETKİLEDİĞİ İŞ ALANLARI

Eğitim;Öğrenme süreçlerinin bireyselleştirilmesinde öğrenme yollarını  kullanarak büyük veri işlemekte , öğrenenlerin öğrenme ihtiyaçlarına , davranışlarına ve ortaya çıkan örüntülere göre öğrenme süreçleri tasarlanmaktadır.

Hastaneler,hastalarına yönelik etkili , bireysel tıbbi hizmetler sunabilmek için verileri kendi sayısal ortamlarında depolanır.

Hükümet , yurttaşlarına yönelik bilgi ve hizmetleri işleyip saklama konusunda  oluşan çok büyük ölçekli veri ile çalışmak zorundadırlar.Örneğin, RTÜK kararları gereği ülkemizdeki televizyon kanallarının son bir yıllık yayınları saklama zorunluluğu var.Saklanarak bilgiler "Büyük Veri" olarak tanımladığımız türden.

Bankalar,müşterileriyle ilgili olarak toplayıp sakladıkları bilgiler yoluyla kullanıcısını tanıyan , internet şubesine o gün ne için girdiğini bilen ve buna göre ana sayfayı , menüyü en etkin hale getiren , özelleştirilebilir arayüzler sunan  , hızlı ve kullanışlı bir 7/24 şube haline geldi.

İlaç sanayide,örneğin "kanser araştırmaları" için oluşturulan büyük genomik veritabanları , araştırmacıların sürekli erişimine açık olmak durumundadır.

Enerji firmaları, akıllı şebeke ve sayaçlar kullanarak abonelerinin bireysel kullanımlarıyla ilgili oluşan verileri , saklayıp işlemek durumundadır.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bilişim Teknolojileri : Konu 5 :Libre Office ve Microsoft Office Karşılaştırılması

Bilişim Teknolojileri : Konu 3 :Açık Kaynak Kod , Kapalı Kaynak Kod , Özgür Yazılım Nedir ? Maliyet ve Güvenlik Açısından Nasıl Tercih Yapılmalıdır?

LİBRE OFFİCE NEDİR?ÜLKE OLARAK NASIL OFİS PROGRAMLARINI KULLANMALIYIZ?