Bilişim Teknolojileri : Konu 3 :Açık Kaynak Kod , Kapalı Kaynak Kod , Özgür Yazılım Nedir ? Maliyet ve Güvenlik Açısından Nasıl Tercih Yapılmalıdır?

Özgür yazılım kullanıcısına çalıştırma , kopyalama , dağıtma , inceleme , değiştirme ve geliştirme özgürlüklerini tanıyan yazılım türüdür.Özgür yazılım ile kastedilen özgürlük , yazılımın kullanım hakları ile ilgilidir,ekonomik boyutu ile ilgili değildir.Özgür yazılımlar çoğunlukla ücretsiz olsa da ücretsiz olmak zorunda değildir.

Özgür Yazılımın Kullanıcılara Sunduğu Haklar
 
0 Numaralı Özgürlük :Herhangi bir amaç için yazılımı çalıştırma özgürlüğü 

1 Numaralı Özgürlük :Ne istiyorsanız onu yaptırmak için programın nasıl çalıştığını öğrenmek ve onu değiştirme özgürlüğü . Yazılımın kaynak koduna ulaşmak için ön koşuldur.

2 Numaralı Özgürlük :Kopyaları dağıtma özgürlüğü.

3 Numaralı Özgürlük :Tüm toplumun yarar sağlayabileceği şekilde programı geliştirme ve gelişen özellikleri yayınlama özgürlüğü.Kaynak koduna erişmek için  ön koşuldur.


Özgür yazılım,çoğu zaman açık kaynak kodlu yazılım ile karıştırılmaktadır.Bütün özgür yazılımlar açık kaynak koduna sahiptir.Ancak her açık kaynak kodlu yazılım özgür yazılım olmayabilir.


AÇIK KAYNAK KODLU YAZILIM : 
Açık kaynak kodlu program ya da yazılım programı yazan kişinin ya da kurumun yazılım kaynak kodlarını kullanıcılarla paylaştığı yazılım türüdür.Açık kaynak kodlu yazılımlara kullanıcılar yazılımın kaynak koduna müdahale ederek yazılım üzerinde değişiklik yapabilirler.

KAPALI KAYNAK KODLU YAZILIM :
Genellikle Microsoft Windows ve Apple OSX işletim sistemleri kapalı kaynak kod yazılımlarıdır. Kaynak kodlara erişip özel sürüm oluşturmak mümkün değildir.Ücretli yazılımlardır.Kişisel bilgisayarda en çok kapalı kaynak kodlu yazılım kullanılır.


Özgür yazılım birçok insanın tercih edebileceği özelliklere sahiptir.Kullanan kişiye yaptığı işlemler üzerinde bazı haklar tanıması ve bu işlemlerin yapılması sırasında çoğunlukla maddi bir ücret talep etmemesi kullanım alanını arttırmaktadır.Açık kaynak kodlu yazılımlar erişebilirlik açısından yaygın olduğu için sorunların daha net ve kolay tespit edilmesi bakımından avantaj sağlamaktadır.Güvenlik açısından açık kaynak kod tercih edilmelidir.Çünkü kapalı kaynak koda sahip işletim sistemlerinde bir güvenlik sorunu olduğunda bunu düzeltebilecek kişi firma sahibidir o da firmanın tercih meselesidir.Açık kaynak kodlu yazılımda ise bu sorun yazılımı kullanabilen bir kişi tarafından kolay bir şekilde çözülmektedir.Güvenliği başka bir açıdan değerlendirmek gerekirse yazılımı kullanan kişi sayısı da etkilemektedir.Çok kullanılan programlara saldırı oranı daha fazla olduğundan güvenlik işlemlerine daha çok dikkat edilmelidir.Kapalı kaynak kodlu yazılımların ücretli olması insanların tercih etmesi açısından zorluk oluşturmaktadır.


KAYNAKÇA:https://tr.wikipedia.org/wiki/Özgür_yazılım Ve Kişisel Düşüncelerim

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bilişim Teknolojileri : Konu 5 :Libre Office ve Microsoft Office Karşılaştırılması

LİBRE OFFİCE NEDİR?ÜLKE OLARAK NASIL OFİS PROGRAMLARINI KULLANMALIYIZ?