EKRAN KARTI PAYLAŞIMLI MI PAYLAŞIMSIZ MI OLMALI?

EKRAN KARTI NEDİR?

Ekran kartı bilgisayardan gelen verileri işleyerek monitöre aktarır ve bu sayede monitörde görüntü oluşur.Ekran kartlarının veri yolu boyutu , bellek boyutu gibi etkenlerde hızlı ve performans olarak iyi çalışmasını sağlayan özelliklerdir.



PAYLAŞIMLI EKRAN KARTI :

Paylaşımlı ekran kartlarının özel bir bellek alanı bulunmaz.İhtiyaç duydukları belleği bilgisayardaki RAM'den elde ederler.Bu etken ekran kartı  ve bilgisayar performansını önemli derecede etkileyecektir.


  • Bilgisayarın RAM belleğini kullanır.
  • Daha küçük nanometre yapıya sahiptir.Bu sebeple daha az ısınır ancak performansı daha kötüdür.
  • Bellek genişliği çok düşüktür.
  • GPU ve bellek hızı düşüktür.En yeni jenerasyon paylaşımlı ekran kartlarında bu maksimum 300 MHz  civarlarındadır.
  • Soğutması yoktur dolayısıyla çok fazla yorulduğunda ya reset attırır ya da bilgisayar kilitlenir.

PAYLAŞIMSIZ EKRAN KARTI:

Paylaşımsız ekran kartlarında ekran kartına ayrılmış özel bir bellek bulunur.Bu bellek sayesinde bilgisayarın RAM'ini kullanmaz ve bilgisayar performansının daha iyi bir seviyeye gelmesini sağlar.


  • Kendi RAM belleğini kullanır ve ek olarak bilgisayarın belleğinden bir miktar paylaşımlı olarak kullanabilir.
  • Daha büyük nanometre boyuttadır ve performansı daha iyidir ancak daha çok ısınır.
  • Bellek genişliği yüksektir.
  • Pixel Fillrate 'si çok yüksektir.
  • Güzel bir soğutma sistemi ile yüksek ısıları idare edebilir.



İŞLEMCİ HIZI VE ÜRETİCİLERİ

İşlemciler, mekanik parçası bulunmayan entegre devrelerdir.İçlerinde milyonlarca transistör bulunur ve ne kadar transistör bulundururlarsa o kadar hızlı olurlar.İşlemci(CPU),bilgisayar kasasının içine montajı yapılan bir parçadır.Çalıştırılmakta olan yazılımın içinde bulunan komutları işlemektedir.


İŞLEMCİ HIZI:
Bir işlemcinin hızını kullanılan mikron teknolojisi,üretim teknikleri,kalıp boyutu ve üretim süreci belirler.Ayrıca üretim sırasındaki koşullar aynı banttan çıksa bile bir işlemcinin diğerinden hızlı olmasına yol açabilir.İşlemci,her bir komutu belirli bir saat döngüsünde yerine getirir.Saat döngüsü hızlıysa işlemci saniyede daha fazla komutu yerine getirir.1 MHz saniyede 1 milyon saat döngüye karşılık gelmektedir.Yani 400 MHz'lik bir işlemci saniyede 400 milyon döngü yapmaktadır.


Bir işlemcinin MHz cinsinden hızı ana kartta kullanılan sistem veri yolu hızının belirli bir çarpanla çarpılması sonucu elde edilmektedir.Örneğin 100 MHz'lik ana kartlarda 400 MHz'lik bir işlemci 4 çarpanını kullanarak 4.100=400 MHz şekline erişmiştir. Farklı işlemci serileri aynı hıza sahip olsalarda  farklı mimarilere sahip olmaları nedeniyle aynı hızda olmazlar.


İŞLEMCİ ÜRETİCİLERİ:

AMD, Cyrix, IDT, Intel, Zilog, Mastek, NexGen gibi bir çok firma işlemci üretmektedir.İşlemci piyasasında bir çok üretici olmasına rağmen günümüzde INTEL ve AMD firmalarının piyasanın en büyükleri olduğu bilinmektedir.Bu firmalar çeşitli oyunseverler'in yüksek performans tercih etmesi    iş dünyasının özellikle güvenirlik konusuna önem vermesi gibi etkenler farklı model üretirken dikkate aldığı unsurlardır.



AMD İŞLEMCİLERİN ÖZELLİKLERİ:

  • AMD sayesinde CPU devri başlamıştır.CPU devrinden önce ısınmalar fazlası ile oluyordu.AMD ile bu sorun ortadan kalkmıştır.
  • AMD'nin işlemleri arasında stok fan özelliği de yer almaktadır.Stok fan sayesinde soğutucu özelliği desteklenmiştir.
  • AMD Ryzen ailesinin tüm dünyaya açılmasının ardından Intel büyük anlamda bir düşüş yaşamaktan korkmuştur.Bu yüzden sağladığı hizmetler karşısında sunduğu fiyatları neredeyse %20 oranında düşürmeyi tercih etmiştir. Böylece kullanıcılar ekonomik anlamda da biraz nefes almıştır.


İNTEL İŞLEMCİLERİN ÖZELLİKLERİ:

  • Intel sunucular,özel amaçlı sistemler ve taşınabilir cihazlar için işlemciler üretiyor olsa da masa üstü PC ler ve notebook lar için ürettiği işlemciler (Core i3,i5,i7) de vardır.
  • İntel in en popüler işlemcileri şu an Broadwell mimarisi ile oluşan İ serisisir.
  • İ3,İ5 ve İ7 serisi işlemciler  çekirdek sayısı ile alakalı bir isimlendirmeye sahip değildir.İntel in daha önce kullandığı yıldız sisteminin yerini alan  bu rakamsal biçimlendirmeyi örneklemek gerekirse i7 tipi işlemciler hardcore oyuncular ve grafik tasarımcılara hitap ediyorken, i5 işlemciler bu işlemcilerin daha ekonomik türevidir. İ3 işlemciler ise giriş seviyesi sistem toplamak isteyenlerin tercihi durumundadır.











 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bilişim Teknolojileri : Konu 5 :Libre Office ve Microsoft Office Karşılaştırılması

Bilişim Teknolojileri : Konu 3 :Açık Kaynak Kod , Kapalı Kaynak Kod , Özgür Yazılım Nedir ? Maliyet ve Güvenlik Açısından Nasıl Tercih Yapılmalıdır?

LİBRE OFFİCE NEDİR?ÜLKE OLARAK NASIL OFİS PROGRAMLARINI KULLANMALIYIZ?