BİT,BYTE,HZ VE GHz NEDİR? 32 VE 64 BİT ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

 Bilgisayarda kullanılan verileri ifade etmekte BİT kullanılır. Bit,bilgisayardaki en küçük veri boyutu biriminin adıdır.


Byte terimi,bilgisayar alanında en sık karşılaşılan kelimelerden birisidir.Bilgisayardaki haberleşme sistemi ile alakalı olan bu terim lamba anahtarlarına basarak açık ya da kapalı hale getirilmesi gibi düşünülebilir.Anahtar açık olduğunda ışık yanar ve sistem 1 olur.Anahtar kapalı iken ışık kapanır ve sistem 0 olur. Bilgisayarın haberleşme sistemi de bu 1 ve 0'dan oluşmaktadır.Elektronik ve bilgisayar dünyasında en fazla bahsi geçen byte kavramı 0 ve 1'den oluşan ikili sistemin(BINARY SYSTEM) makine diline çevrilmesiyle anlamlı sonuçlar üretmesi anlamına gelir.Byte, kavramının temelinde kendisini oluşturan bit terimi bulunmaktadır.1 bayt,8 bitten  oluşarak bellek ölçüm birimini oluşturur.Techworm kelimesi 8 adet karakterden oluşuyor.1 karakter her zaman 8 bit demektir.8 bit ise 1 byte eşittir.Dolayısıyla Techworm kelimesi 8 karakterden oluştuğundan 64 bite eşittir.64 bit ise 8 byte eşit olmaktadır.







32 BİT VE 64 BİT:

Bilgisayar sistemlerinde mimarinin 32 bit mi yoksa 64 bit mi olduğu,bilgisayarın içerisinde bulunan işlemci ile ilgilidir.Son yıllarda 32 bit mimariden çok 64 bit mimarisi desteklenmektedir.
Bunun en önemli sebebi ,64 bit mimarinin çok daha güçlü olması ve çok daha fazla bilgiyi tutup işleyebilmesidir.




WİNDOWS'DA 32 BİT VE 64 BİT FARKI:

Eğer 64 bit işlemciye sahipseniz,bu işlemcinin gücünden yararlanmak için Windows'un 64 bit sürümünü kullanmanız gerekmektedir.Her 64 bit işlemci işlemci 32 bit işletim sistemine destek vermektedir.Ancak 32 bit işlemci ile 64 bit bir işletim sistemi kullanılamamaktadır.

32 bit Windows sürümü en fazla 4 GB RAM'e  destek vermektedir.Bilgisayarınızdaki RAM'in 8 , 16  ya da 32 olması herhangi bir anlam ifade etmemektedir.64 bit işletim sisteminde ise böyle bir sınırlama yoktur.4 GB ve üzeri RAM kullanmanıza destek vermektedir.



YAZILIMLARDA 32 BİT VE 64 BİT FARKI:

64 bit programlar , 64 bit mimarisinin sunduğu güvenlikten yararlanmayı ve kullanılabilir RAM kapasitesini 4 GB'tan fazla olmasına imkan tanırlar.Bu yüzden 32 bit sürümlü yazılımlara göre 64 bit yazılımlar daha istikrarlı ve verimlidir.

64 bit ile üç boyutlu modeller sunmak için gereken süre önemli ölçüde azaltılmıştır.


64 bit bilgi işlem  kullanımı mali uygulamalarda da büyük veri kümelerinin hızlı bir şekilde hesaplanabilmesini ve böylelikle pazar eğilimlerinin incelenebilmesini, fiyat belirlenebilmesini ve gerçek zamanlı olarak ticaret yapılmasını sağlamaktadır.

32 bit yazılımlarda adresleme sistemi sınırlıdır.Ancak 64 bit yazılımlarda adresleme sistemi 2 terabyte kadar ulaşmıştır.





HERTZ(Hz) VE GHz NEDİR?

Hertz, saniye başına düşen devir sayısını ifade eder. 1 hertz saniyede bir devir veya 1 MHz saniye başına bir milyon devir şeklinde tanımlanır.

Elektromanyetik dalgaların salınımları,bilgisayar parçaları arasındaki veri akımı ile RAM ve işlemci gibi parçaların hızları MHz veya GHz olarak ifade edilir.




GHz, işlemcilerin hızlarını ve işleme kapasitelerini anlayabilmemiz için kullandığımız bir saat frekans birimidir.GHz kavramı aynı zamanda kullanıcılar tarafından saat hızı ve saat oranı olarak da adlandırılmaktadır.GHz bir işlemcinin saniyede gerçekleştirebileceği maksimum işlem  sayısını belirtmek için kullanılır.Bir işlemcinin yaptığı her bir hesaplama işlemi 1 hertz olarak kabul edilir.

1 GHz hızına sahip ilk işlemciler 2000 yılında AMD ve Intel tarafından üretilmiştir.

Bir işlemcinin GHz hızının yüksek olması o işlemciye daha hızlı olma ve daha fazla işlemi gerçekleştirebilme özelliği katmaktadır.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bilişim Teknolojileri : Konu 5 :Libre Office ve Microsoft Office Karşılaştırılması

Bilişim Teknolojileri : Konu 3 :Açık Kaynak Kod , Kapalı Kaynak Kod , Özgür Yazılım Nedir ? Maliyet ve Güvenlik Açısından Nasıl Tercih Yapılmalıdır?

LİBRE OFFİCE NEDİR?ÜLKE OLARAK NASIL OFİS PROGRAMLARINI KULLANMALIYIZ?